לוגו מכנף שירותיים אוויריים

972-537316886+

אז מה זה בדיוק חישה מרחוק?

אז מה זה בדיוק "חישה מרחוק"?

הפעילות החקלאית כיום מאופיינת בנתונים ומידע רב הזורם מהשטח אל המגדלים. מידע זה משמש לניטור בקרה ופיקוח של גידולים: מערכות השקיה ודישון חכמות, מרססים שעובדים בצורה סלקטיבית על פי תמונת רחפן, סנסורים שממוקמים בתוך האדמה או בגזע העץ ומשדרים מידע בזמן אמת אודות מתח מים בצמח ובסביבתו.
במספר הולך וגדל של משקים חקלאיים בארץ ובעולם, השטחים מוקפים במעטפת מידע חקלאית, אשר מעניקה למגדלים נתונים ומידע בזמן אמת על הפעילות החקלאית המשתנה לאורך העונה.

למה צריך טכנולוגיות מידע חקלאי?

כיום אנו יודעים שגידולים חקלאיים מתאפיינים בשונות האחד מהשני. גידולים זהים אשר נמצאים בחלקה אחת מתפתחים שונה ומגיבים בצורה שונה להשקיה ודישון, וכן גם למזיקים ומחלות.
מצבי עקה יכולים להתפתח באיזור מסויים בחלקה, אך לרוב העין האנושית לא תבחין בכך.
חקלאים אשר יהיה ברשותם את המידע הנכון בזמן אמת יוכלו לנהל את מתן התשומות בצורה מדייקת, ולקבל החלטות מבוססות מיקום ומצב צומח בנושאי דישון והשקיה

חקלאות מודרנית מתמודדת בצורה יומיומית עם זני מזיקים חדשים ומחלות שמשנות את תפוצתן ומגיעות למדינות חדשות. תפקיד טכנולוגית המידע הוא לצמצם טעויות ולהקטין את טווח הזמן שנדרש למגדל לזהות ולהגיב למצבים בעייתיים. בקרב הלא נגמר בין מזיקים לחקלאים, מי שיגיב מהר יותר- ידו תהיה על העליונה.

מיפוי חקלאי מולטי-ספקטרלי

הספקטרום האלקטרומגנטי הוא סקאלה המייצגת את סך כל אורכי הגל הקיימים בטבע. עין אנושית מסוגלת לראות רק חלק קטן (Visible Light) מספקטרום זה, אך אורכי גל נוספים משמשים כבר שנים רבות להעברת תדרים שונים כמו גלי רדיו, רנטגן ומקרוגל.
חלק מתדרים אלו נמצאו מועילים באפיון קרקע, צומח ומים והוכנסו לשימוש במחקר חקלאי כבר בשנות ה80. אך הטכנולוגיה הייתה מוגבלת ללווינים בלבד ולא הייתה זמינה לשימוש לכלל הציבור.
כיום, מהפכת הרחפנים הגיעה גם לתחום החישה מרחוק ומאפשרת להפעיל רחפנים לניטור חקלאי בכל זמן ובכל מקום.

קרדיט: en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum

חישה מרחוק ואינדקסים חקלאיים מבוססים על היכולת למדוד את ערך החזרת אורך הגל של חומרים וכך לאפיין ולמפות צמחיה, מים וקרקע.
צילום השטח ע"י סנסורים באורכי גל השונים מהתחום "הנראה" (RGB), מספק לנו מיפוי ותובנות על שונות בתוך החלקה לגבי הצומח, הקרקע שבו הוא גדל, ויכולת הקרקע והצמח להחזיק תכולת מים.

שונות החזרת האור של קרקע מים וצמחיה :  (GRAPH CREDIT: PENN STATE UNIVERSITY)

רחפנים במשק החקלאי המודרני

מבט מגבוה מאפשר לראות ולנתח שטחים נרחבים בצורה שיטתית ויעילה.
טכנולוגיות מיפוי וחישה מרחוק בתחום הכטב"מ לחקלאות צמצמו במהירות פערים של שנים רבות אל מול לווינים וכלי טיס מאויישים ומציגים כיום יכולות צילום ועיבוד תמונה גבוהות.
מיפוי וניטור השטח החקלאי בצורה קבועה לאורך העונה מאפשרות בקרה אינטנסיבית על השטח וכן בניית אינדקסים חקלאיים המבוססים על אורכי גל שונים לניטור מצב הצומח.

יתרונות בשימוש ברחפנים למיפוי חקלאי:

  • טיסה בגובה נמוך ללא הפרעות עננים ומזג אוויר
  • צילום ברזולוציה גבוהה ובאיכות המאפשרת לנטר תופעות ברמת העץ הבודד ואפילו ברמת העלה
  • יכולת להטיס סנסורים מולטי ספקטרליים ולסרוק את השטח החקלאי באורכי גל המספקים אינדיקציה ותובנות לגבי מצב הצומח, אשר העין אנושית אינה יכולה לראות.
  • שימוש ממוקד וצילום בנקודות זמן קריטיים לאורך עונת הגידול

כאמור, קיימים עשרות אינדקסים למיפוי בחקלאות אשר כל אחד מהם מייצג קומבינציה של אורכי גל שונים ומציג אפיון שונה של צמחיה מים או קרקע. בכתבה זאת בחרנו להתמקד בנפוץ שבינהם:

 

(NDVI)  Normalized Difference Vegetation Index

אינדקס המאפיין צומח על ידי מדידת ההפרש בין אינפרא אדום קרוב לבין האור אדום שהצמחייה סופגת.  בעזרת אינדקס זה ניתן למפות את השונות בחלקה ולזהות איזורים הסובלים ממצבי עקה וחוסרים בתשומות.
מיפוי בעזרת NDVI יכול למקד חקלאים לאיזורים בתוך החלקות הזקוקים ליותר תשומת לב ומעקב מקרוב.

חקלאות מדייקת וטכנולוגיית החישה מרחוק מאפשרות להניב תפוקה גבוהה יותר בשטח נתון וכך מעלות את הרווחים של המגדלים באופן משמעותי. 

לפרטים נוספים ובחינת התאמת הטכנולוגיה לגידולים שלכם השאירו פרטים>>>

Facebook
Twitter
LinkedIn

הרשמו לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים בבלוג