לוגו מכנף שירותיים אוויריים

972-537316886+

מה הקשר בין דבורים לרחפנים?

מה הקשר בין דבורים לרחפנים?

האדם גילה את הדבש עוד בתקופה הפרה-היסטורית, כמו שמעידים ציורי קיר שנמצאו במערות שונות ברחבי העולם. אפשר גם להגיד בוודאות שדבורת הדבש קדמה לאדם וזאת לאור העובדה שנמצאו מאובנים של דבורי דבש שמתוארכים ללפני 150 מילון שנים (!). עולם כלי הטיס הבלתי מאוישים "קצת" יותר חדש כמו שכבר סקרנו בפוסט "איך הכל התחיל", וקטגורית הרחפנים חדשה אף יותר.
קוריוז קטן: כולנו יודעים שהמילה "Drone" באנגלית, פירושה כלי טיס בלתי מאויש והיום היא משמשת כמילה גנרית לרחפנים. למילה "Drone"פירוש נוסף: דבורה ממין זכר.

אז חוץ מהנושא הסמנטי ומהעובדה ששניהם מעופפים, האם באמת יש קשר לבין דבורים לרחפנים? התשובה היא חיובית. ההשפעה היא הדדית, הדבורים שכאמור היו פה הרבה לפני האדם המודרני השפיעו על עיצוב כלי הטיס המוכרים לנו. כמו שנפרט בהמשך ישנם כלי טיס שעיצובם ועקרונות הפעולה שלהם נגזרים ישירות ממה שאנו יודעים על הדבורה. מהכיוון השני, ענף חקלאות הדבורים עושה שימוש ברחפנים למטרות שונות ובתחום זה השמיים הם הגבול.

 

נתחיל דווקא בהשפעת הדבורים על עיצוב כלי טיס בלתי מאוישים. אחד הטרנדים החמים הוא מיזעור כלי הטיס הבלתי מאוישים. כיום הטכנולוגיה מאפשרת למזער את כלי הטיס למימדים קטנים ביותר. ניתן לראות שגם הרחפנים הקנבנציונלים הולכים ומתכווצים. כך למשל אם נדבר על דגמי DJI: ראינו בהתחלה את הפאנטום (1.38 ק"ג פאנטום 4) ולאחר מכן את המאביק (0.743 ק"ג) והיום כבר אפשר לרכוש את הספארק (0.27 ק"ג). חשוב להדגיש שהרחפנים נבדלים ביציבות ובאיכות הצילום. כיום טרם התגברו על המחיר שמשולם ביציבות הכלי כאשר מקטינים את משקלו אבל ללא ספק גם על נושא טכנולוגי זה יצליחו להתגבר.

בבית הספר להנדסה של אוניברסיטת הווארד פיתחו את ה-"RoboBee" כלי טיס זעיר שתוכנן בהשפעת הדבורים. הכלי לא רק מעוצב באופן שדומה לדבורה אלא גם מיועד לפעול בנחילים (טרנד נוסף שבו ניגע בפירוט בפוסטים בעתיד). אפילו חיישניו של הכלי תוכננו בהשפעת עיני הדבורה ומחושיה.  מתכנניו של הכלי שמייעדים אותו למגוון משימות כגון: חיפוש והצלה, חקלאות ומשימות נוספות שבהן יש ערך לפעילות רחפנים זעירים בנחילים.

מה לגבי שימושי רחפנים בענף גידול הדבורים?

בתחום גידול הדבורים כיום ניתן למצוא רחפנים בעיקר לשימוש בתחום המחקר. לדוגמא מחקר מעניין שנערך בניו-זילנד עשה שימוש ברחפנים על מנת לעקוב אחרי דבורים ממין זכר ולהבין היכן האזורים המועדפים עליהם לרבייה. יש חשיבות רבה למחקרים מסוג זה לאור הדללות אוכלוסית הדבורים בעולם והידע החסר בנוגע לסיבות לתופעה זו. קישור למאמר בנושא

 

האם יום אחד נראה רחפנים תופסים את מקום הדבורים?

תהליך הפקת הדבש עדיין מהווה נעלם גדול בעבור האדם והתעשיה המודרנית טרם הצליחה לחקות את התהליך. עם זאת הדבורים חיוניות לחקלאות בתחום ההאבקה. סטודנטית בשם אנה הולדוונג עיצבה את ה-"Plan Beeהרחפן שתוכנן על מנת להחליף את הדבורים בהאבקת שטחים חקלאיים. כרגע מדובר בקונספט בלבד עם זאת מכאן אפשר רק להתחיל דמיין לאן הטכנולוגיה תיקח אותנו.

Facebook
Twitter
LinkedIn

הרשמו לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים בבלוג